Norrköpings Kontoristförening grundades 1902 med ändamålet att ”ena stadens handels- och kontorspersonal till samfälld strävan för gemensamma intressen och verka för att höja kåren i intellektuellt och materiellt hänseende genom handelsvetenskapliga föreläsningar samt eventuellt undervisning i språk med mera”.
Den 31 oktober 1902 publicerades en insändare i Norrköpings Tidningar där kontoristen Torwald Ringstrand ifrågasatte varför Norrköping som en så stor och växande stad saknade en egen kontoristförening. Insändaren besvarades dagen därpå av bokhållaren Algot Sandberg varpå de båda träffades. Vidare samlades anmälningar in och innan året var slut hade föreningen 106 medlemmar.
Norrköpings Kontoristförening har genom tiderna till sin förvaltning kunnat summera ett antal betydande donationer från personer vars ändamål var att främja utbildningsnivån och hjälpa behövande. En av de största donationerna gjordes av en kvinnlig medlem vid namn Maria Pehrsson som i sitt testamente förordnade att en femtedel av hennes avkastning på hennes egendomar skulle tillfalla föreningen.
Den mest storslagna donationen gjordes av medlemmen och direktören Edward Blombergh och hans maka som i sitt gemensamma testamente förordnade att aktier från Holmens Bruk, Drags AB samt Skandinaviska Banken skulle tillfalla föreningen. Aktierna hade ett värde av något över 400 000 kronor och överlämnades till insitutioner och föreningar i Norrköping.
Edward föddes 1861 och var son till fabrikör Johan Fredrik och hans hustru Carolina Wilhelmina. Familjen bodde enligt svenskt arkiv i kvarteret Oron i Norrköping. Fadern Fredrik var en av grundarna och en lång tid ledare för Drags aktiebolag.
Edward blev efter studier i fröken Hilda Lennings skola i Norrköping lyceum student i Norrköpings högre allmänna läroverk varefter han kom i fabrikslära.
Efter tre år genomgick han Crefelds vävskola, varefter han i två år vistades på en mängd olika platser utomlands. På hösten 1887 fick han en teknisk befattning på Drags och 1900 efterträdde han fadern som fabriksföreståndare. Den framstående insats som direktör Blombergh som chef för Drags gjorde för den svenska textilindustrins förkovran och uppryckning rönte allmänt erkännande och stor uppskattning.
Hans mångsidiga intressen och arbetslust räckte även till för andra arbetsuppgifter. När han 1910 drog sig tillbaka ägnade han sin kraft åt vården av Bränntorp vars tegar hans far och farfar plöjt och skördat. Det är på denna hans barndoms torva som Fridsäter är uppfört. Här grundade han ett mönsterlantbruk och även som pomolog intog han en framskjuten ställning.
Edward avled lugnt och stilla på sitt älskade Fridsäter den 24 november 1936 och ligger tillsammans med sin hustru begravd på Matteus Kyrkogård.
För första större donation kom från grosshandlaren och riddaren Pehr Swartz år 1909. Avkastningen skulle först användas till anordnande av kurser i levande språk och köpmansvetenskap samt till att betala vissa skulder. Efter en tid skulle hela avkastningen gå till kursverksamheten.
1970 kom en donation från Iwan och Vera Larsson till förmån för äldre behövande kontorister bosatta i Norrköping. Avkastningen från denna fond delas varje år ut som hyresbidrag från Kontoristföreningen.